ZADNJE LETO NAŠEGA PROJEKTA

V šolskem letu 2018/2019 bomo pozornost namenili še zadnjemu sklopu vrednot v okviru projekta Živimo vrednote. Prvo leto smo poudarjali mir, odgovornost, izobraževanje in poštenost. Prejšnje leto smo skozi medsebojno sodelovanje razvijali prijateljstvo, solidarnost, spoštovanje in odnos do narave. In kaj nas čaka letos? Sreča, če bomo dovolj pravični in če bomo imeli dovolj poguma, da poskrbimo tudi za zdravje.
Letošnje vrednote bodo torej SREČA, PRAVIČNOST, POGUM in ZDRAVJE. Preko različnih aktivnosti, povezovanja in sodelovanja se bomo trudili razvijati naše vrednote.
Podprite nas v tem tudi vi in skupaj bomo skrbeli za lepši vsakdan.

PRAVIČNOST, ZDRAVJE IN GLASBA

Prvi vrednoti, ki jim bomo namenili več časa, sta ZDRAVJE in PRAVIČNOST. V ta namen že od oktobra dalje ob petkih poslušamo glasbo, povezano z omenjenimi vrednotami.
Naslednje pesmi so izbrali učenci 2., 4., 5. in 7. razreda: Moji beli zobki (Sapramiška), Na okno tok tok (Dežek trka), Dobra volja je najbolja (Kekec), Čuki – Greva gor v hribe, Čuki – Zobar, Nina Pušlar – Svet je tvoj, Trkaj – Migi!, Slon in sadež – Športaj, Vili Resnik – Na fuzbal me pust, Bob Dylan – The Times They Are a’ Changing, Slovenija, moja dežela, Avseniki – Slovenija, John Lennon – Imagine, Hozentregarji – Moja dohtarca, Bee Gees – Staying alive, Vlado Kreslin – Okna na stežaj, Siddharta – Na soncu, Challe Salle – Zmaga, The Black Eyed Peas – Where Is The Love?, Michael Jackson – Black or White, Aaradhna – Brown Girl, Louis Armstrong – What A Wonderful World.

ČETRTOŠOLCI IN SEDMOŠOLCI O PRAVIČNOSTI

V okviru medrazrednega povezovanja so učenci 4. in 7. razreda pred božično-novoletnimi prazniki namenili nekaj skupnega časa vrednoti pravičnost.
Pogovoru, ogledu posnetka in prebrani zgodbi o dečku Shayu je sledil preizkus pravičnosti v praksi. Učenci so se namreč v mešanih ekipah pomerili v prstometu, kjer so pokazali pravi fair-play in spoštovanje te vrednote. Na koncu so v parih izdelali papirnato hiško (simbol pravičnosti) ter nanjo zapisali svoje misli, ki krasijo šolske prostore.

Nekaj utrinkov tukaj

Še pred skupno dejavnostjo pa so učenci o pravičnosti razmišljali in zapisali naslednje:
Pravičnost je …
… da si fer do vseh ljudi, ne samo do prijateljev …    … če imaš bonbone, jih razdeliš med prijatelje …    … če ti nekdo nekaj da, mu tudi ti nekaj daš …    … da pomagaš drugim …    … da si fer in ne goljufaš …    … da upoštevaš vse ljudi, ne glede na to, kakšni so …    … da pri športu upoštevaš pravila …    … da imajo vsi enake pravice …    … da si stvari pravično razdelimo …    … da se obnašaš enakovredno, tudi če si večji, močnejši, pametnejši od drugih …    … da pri malici vzameš toliko, kot ti je namenjeno …

ZDRAVJE

PRAVIČNOST

SREČA

POGUM

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)